Παγκόσμια Ημέρα Alzheimer
Η Παγκόσμια Ημέρα Alzheimer γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Σεπτεμβρίου. Με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας αλλά και την ενεργοποίηση της Πολιτείας, ο Δρ. Εμμανουήλ Παπαστεφανάκης, Ψυχολόγος, Διδάκτωρ του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, θα μας αποσαφηνίσει ορισμένα βασικά σημεία σχετικά με τη νόσο.
Η νόσος Alzheimer είναι η πιο συχνή μορφή άνοιας με τα περιστατικά συχνά να φτάνουν στο 60-80% των συνολικών περιστατικών άνοιας. Αρχικά εκδηλώνεται με σαφείς δυσκολίες στη μνήμη (συνήθως της πρόσφατης, αυτή δηλαδή που μας βοηθάει να μαθαίνουμε και να συγκρατούμε νέες πληροφορίες) ή/και σε άλλες γνωστικές λειτουργίες. Ωστόσο, είναι μια προοδευτική νόσος και με την πάροδο του χρόνου μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στη συμπεριφορά και τη διάθεση, αποπροσανατολισμό στο χώρο και το χρόνο αλλά και σε σημαίνουσες δυσκολίες της καθημερινής λειτουργικότητας, όπως για παράδειγμα είναι η ικανότητα του ατόμου να καταπίνει το φαγητό του, να περπατά κλπ. Ως αποτέλεσμα αυτής της πορείας, ο ηλικιωμένος δεν μπορεί πλέον να ζήσει μόνος του χωρίς φροντίδα.
Λίγα λόγια για τον Δρ. Εμμανουήλ Παπαστεφανάκη
Πολυετής συνεργάτης ως Εισηγητής στα εξειδικευμένα σεμινάρια Ψυχολογίας του Κολλεγίου Κρήτης MBS., σχετικά με την Ενίσχυση Ψυχικών & Ακαδημαϊκών Δεξιοτήτων Φοιτητών. Έχει αρκετές δημοσιεύσεις σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια. Είναι μέλος της επιστημονικής επιτροπής στην Αλληλεγγύη Ηρακλείου Εταιρία Αλτσχαίμερ και Υγιούς Γήρανσης", επιστημονικός συνεργάτης του Συλλόγου Ρευματοπαθών Κρήτης καθώς και συνεργάτης του Προγράμματος Εκπαίδευσης στις Γνωσιακές Συμπεριφορικές Θεραπείας του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Σπουδές
· Διδάκτωρ Νευροψυχολογίας. Τμήμα Ψυχολογίας. Πανεπιστήμιο Κρήτης. (2023).
· Μεταπτυχιακός Τίτλος Ειδίκευσης στην Κλινική Ψυχολογία. Faculty of Social and Behavioural Sciences. Universiteit Leiden της Ολλανδίας. (2010).
· Πτυχίο Ψυχολογίας. Τμήμα Ψυχολογίας. Πανεπιστήμιο Κρήτης. (2007).
Εκπαίδευση
· Γνωσιακές Συμπεριφορικές Ψυχοθεραπείες του Πανεπιστημίου Κρήτης και είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Γνωσιακών Ψυχοθεραπειών.
· Τραυματοθεραπεία με τη μέθοδο EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) στο Ινστιτούτο Τραυματοθεραπείας.
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζουν, κατά κύριο λόγο, στην εκδήλωση νευροψυχιατρικών συμπτωμάτων σε νευροεκφυλιστικά και αυτοάνοσα νοσήματα και στην εφαρμογή ψυχοθεραπευτικών παρεμβάσεων για τη διαχείριση των συμπτωμάτων αυτών.
Στην παρούσα φάση εργάζεται ως ψυχολόγος στο Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Μαλεβιζίου ενώ, παράλληλα, διατηρεί και ιδιωτικό γραφείο.
![]() |